Amazon LGBTQ+ Bireylerini Akıl Hastası Olarak Niteleyen Kitapların Satışını Durdurdu

Amazon LGBTQ+ Bireylerini Akıl Hastası Olarak Niteleyen Kitapların Satışını Durdurdu içeriğini buradan dinleyebilirsiniz.

İçerik Özeti

Yazıda Amazon‘un LGBTQ+ bireylerini akıl hastası olarak nitelendiren kitapların satışını durdurması kararını inceleyeceğiz.

Aslında her şey Amerika’da Cumhuriyetçi bir senatörün sorduğu bir soruyla başlıyor. Cumhuriyetçi senatör hemcins evliliğe karşı görüşleriyle tanınan Ryan T. Anderson‘un When Harry Become Sally kitabının Amazon’da neden satılmadığını soruyor.

Şirket, senatöre halka açık bir mektupla yanıt veriyor. Parakendecilerin dilediği kitapları satmakta özgür olduklarını, şirket olarak LGBTQ+ bireylerine yönelik büyük acılar yaşanmasına neden olmuş böyle ayrılıkçı bir fikri satmamayı tercih ettiklerini belirtiyor.

Öncelikle, okur yazar insanlar olarak LGBTQ+ bireylerinin akıl hastası biçiminde tanımlanmasına elbette karşıyız. Durumu pozitif bir ayrım yaratmak ve fayda sağlamak için kullanan çok azınlık bir kitlenin dışında dünyanın birçok yerinde bu insanların çalışma yaşamının dışına itildiğini, kimliklerini açıkladıkları için ötekileştirildiğini ve aileleri tarafından bile yalnız bırakıldıklarını görüyoruz. LGBTQ+ bireylerinin haklarını elbette savunuyoruz ancak Amazon’u tebrik edip geçmenin kolaycı bir yaklaşım olacağı kanısındayız.

Bu kararı üzerinde düşünülmesi gereken bir karar. Öncelikle Amazon, kapitalist sistemin tekel yaratma yönündeki eğilimi yüzünden ABD’deki basılı kitap satışlarının %54’ünü, elektronik kitap satışlarının ise %80’ini elinde bulunduruyor. Şirketin tek başına böyle bir karar vermesi, diğer parakendecileri de etkileyeceğinden neredeyse yasaklama anlamında bile değerlendirilebilir. Peki yasaklanması ya da satışının engellenmesi doğru mu?

Başka bir yerde Amazon'un kararlarını daha da genişletmesi için açılan bir pankart (kaynak)

Başka bir yerde kararlarını daha da genişletmesi için açılan bir pankart (kaynak)

Sanıldığı üzere kararı ifade özgürlüğü kapsamında ele almayacağım. Kararın çarpıcı yanı şu: Daha önce Medium’da DeSo incelmesinde de yazdığım üzere biliyorsunuz Twitter daha önce ayrılıkçı kararları dolayısıyla eski Amerikan başkanı Donald Trump’ı susturmuştu. Hepimiz de insan haklarını savunduğu için Twitter’ı desteklemiştik. Ancak ortada Amerikan Başkanı’nı dahi susturabilecek güçte bir yapıyla karşı karşıya olduğumuzu ve aldıkları bu kararların hangi kurullar tarafından hangi demokratik(!) yöntemlerle alındığını hiç sorgulamadık.

Medyada ön plana çıkan sorunlarda halkın baskın görüşleriyle paralel açıklanan bu kararların geçmişte olduğu gibi halkların histerik bir biçimde faşizan düşüncelerle hareket ettiği dönemleri tekrar yaşarsak nasıl biçimleneceğini bilemiyoruz.

İnternetin kıyısında köşesinde kalmış küçük bloglarda insan hakları savunucusu olarak gördümğümüz Amazon ve Twitter gibi şirketlerle yaşadığı olumsuz dava süreçlerini anlatan insanlarla karşılaşmak olanaklı.

Amazon’un Kararından Çıkarılabilecek Sonuçlar

Amazon Fiziksel Kitap Mağazası

Fiziksel Kitap Mağazası

Evet küresel şirketlerin aldığı benzer kararları olumlu buluyoruz ama insanları bu kararları takip etmeye davet ediyoruz. Senatör sormasa yanıtlanmayacak kimi soruların yanıtlarını merak ediyoruz. Bu şirketlere buna benzer konularda aldıkları kararları düzenli olarak yayımlamaları konusunda çağrı yapıyoruz. İnsanların bu çok uluslu şirketleri daha şeffaf olmaya zorlaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü amerikan başkanın dahi susturulabildiği bir dünyada gücün devletlerin elinden ağır ağır şirketlerin eline geçtiğine tanık oluyoruz.

Notlar

  • Bu arada bazen gereksiz vurgulandığı konusunda eleştiriliyor ama ben Netflix’in neredeyse her dizisinde bir LGBTQ+ bireyine yer vermesini doğru buluyorum. Bu durumu aynı feministleri eleştirenlerin tavrına benzetiyorum. Onlar da biz tüm insanlık eşit olsun diyoruz. Ne gerek var Feminizme eleştirileri yapıyordu. Terazinin bir tarafındaki haksızlıklar daha ağır basıyor. O yüzden önce o tarafın eşitsizliğini gidermek ve o tarafın acılara daha fazla yer vermek gerekiyor.
  • Diğer taraftan Amazon’un sizden hiçbir ücret almayarak tüm harcamalarınızın %0,5’ini seçtiğiniz bir hayır kurumuna aktarmasını sağlayan Smile adlı uygulamasında yer alan kurumların listesinde LGBTQ+ bireylerine karşı görüşleri olan kurumlar olduğuna ilişkin haberler de var. 21. yüzyıl çok gri sevgili okur. O haberi de bağlantı üzerinden okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

https://www.theguardian.com/world/2021/mar/12/amazon-stop-selling-books-lgbtq-mental-illness

https://en.wikipedia.org/wiki/When_Harry_Became_Sally:_Responding_to_the_Transgender_Moment

https://en.wikipedia.org/wiki/Ryan_T._Anderson

https://www.wsj.com/articles/amazon-wont-sell-books-framing-lgbtq-identities-as-mental-illnesses-11615511380

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-05/amazon-hq2-competition-spotlights-gaps-in-lgbqt-protections

https://www.opendemocracy.net/en/5050/dozens-anti-lgbt-groups-fundraising-amazon/

https://medium.com/@bundandahaiyiyiz/deso-i%CC%87lk-merkeziyetsiz-sosyal-a%C4%9F-i%CC%87ncelemesi-1e64ef909f74?p=1e64ef909f74

Yorum Yaz