Gurur ve Önyargı İncelemesi – Jane Austen

Jane Austen’ın Gurur ve Önyargı romanının incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.

İçerik Özeti

Jane Austen‘ın eseri Gurur ve Önyargı, Jane Austen’ın en sevdiğim kitabıdır – ki bu, gerçekten de hayranlığımı anlatmak için az kalır! – harika bir romantizm, sevimli karakterler, mizah ve akıcılık. 

Jane Austen Kimdir?

Jane Austen (16 Aralık 1775 – 18 Temmuz 1817), romanlarında gerçekçilik, keskin sosyal yorumlar ve serbest dolaylı anlatım kullanan bir İngiliz yazardır. Austen’ın eserlerinin, onun geçmişinden, mekanlardan ve yaşadığı zamandan oldukça etkilendiğini söylemek mümkündür.

Eserleri, on sekizinci yüzyılın ikinci yarısının romanlarını eleştirir ve on dokuzuncu yüzyıl gerçekçiliğine geçişin bir parçasıdırlar. Austen’in entrikaları temelde komedi unsurları içerse de, sosyal statü ve ekonomik refahı güvence altına almak için kadınların evliliğe olan bağımlılığını vurgular. Yazısı ve eserleri üzerindeki en güçlü etkilerden biri ahlaki konularla ilgilidir. 

Jane Austen'ın kız kardeşi tarafından çizilen portresi

Jane Austen’ın kız kardeşi tarafından çizilen portresi

Gurur ve Önyargı Özeti

Jane Austen‘in romanı Gurur ve Önyargı, 19. yüzyılda İngiltere’nin toplumsal yapısını karakterler ve hikaye aracılığıyla eleştirir. Gurur, önyargı ve romantizmi başarıyla bütünleştirir. Aşkın toplumsal bölünmeleri ve kişisel gururu aşabileceğini, ancak bunlar tarafından bastırılıp üstesinden gelinebileceğini gösterir.

Gurur ve Önyargı’nın Özeti Nedir?

Hikaye, merkezi olarak Bennett kızları etrafında dönüyor, Elizabeth ve Jane, zengin olan erkekler ile flört ediyor ve bunlardan herhangi biriyle evlilik yapmanın, kadınların müreffeh bir yaşam şansına sahip olmaları için bir yol olarak görülmesini aktarıyor.

Gurur ve Ön Yargı'nın Karbon Kitap'tan çıkan klasik kapağı

Gurur ve Ön Yargı’nın Karbon Kitap’tan çıkan klasik kapağı

Austen, aşıkların aşkı bulabilmeleri ve sonsuza dek mutlu olabilmeleri için üstesinden gelmeleri gereken çeşitli zorluklar yaratır eser boyunca. Aslında kişiler ve olaylar, mutluluğa engel olarak gösterilen toplumun önyargılı, cahil ve gururlu yapısını anlatmak için kullanılır. Austen, olay örgüsünde ve hiciv kullanımında gurur ve önyargı ile bunların sonuçlarını tasvir ederek insanların sosyal konumlarından ziyade kendi ölçütlerine göre yargılandığı bir toplumu gizlice önererek bizleri düşünmeye sevk ediyor. 

Gurur ve Önyargı Konusu

Yılın en mutlu ve sabırsızlıkla beklediğim günlerinden bazıları, Gurur ve Önyargı‘yı yeniden okumak için ayırdığım günlerdir… Austen’ın Akıl ve Tutku kitabından alıntı yapmak gerekirse: 

“Bir kitap iyi yazılmışsa onu her zaman çok kısa bulurum”

Bu kitap hakkında belki de herkesin ortak hislerini mükemmel bir biçimde açıklıyor alıntı. Bu tür bir kitap, okumayı bitirdiğiniz an hemen baştan başlamaya can atacağınız türden… 

“Bir kişinin hatrı için ilke ve bütünlüğün anlamını değiştiremezsiniz.”

Binlerce okuyucu tarafından derinlemesine analiz edilen, eleştirilen ve yorumlanan olay örgüsünden başlamak o kadar da orijinal olmayacaktır, özellikle bunu saf bir aşk romanı olarak görüyorsanız. Doğru(!) ilişkilerden veya evliliklerden kaynaklanan birçok komplikasyon var eserde ancak genel perspektiften bakıldığında döneme dair toplumsal konuların da işlendiğini görebilirsiniz. 

İşte tüm bu harmoni Austen’ın eşsiz anlatım tarzında gizli. Kurnaz mizah, esprili gözlemler, topluma baktığı benzersiz mercek ve karakterlerin ahlakına ilişkin daha derin anlayış, kusursuz yazma stili kullanılarak mükemmel bir şekilde oluşturulmuş.

 Ah, bir de Elizabeth var… Austen’dan mizah ve nükte gibi özellikleri miras alması bir yana, canlı, meraklı, kendine güvenen ama “fazla mükemmel” olmayan bir kadın.. O alabildiğine keyifli. Karakterlerin geri kalanı da benzer şekilde eğlenceli, her biri hikayeyi ilginç kılmak için sayısız nitelikle yaratılmış. Bu kitapta kötü yazılmış tek bir karakter olduğunu düşünmüyorum. 

Bazen bu eserin 200 yıldan daha uzun bir süre önce yazıldığına inanması zor geliyor. Çünkü çoğu aşk romanından farklı olarak, hikayenin ortasında mantığın veya sağduyunun kaybolduğunu göremiyorsunuz.

Gurur ve Ön Yargı'nın Joe Wright'ın yönettiği 2005 yapımı sinema uyarlamasının afişi

Gurur ve Ön Yargı’nın Joe Wright’ın yönettiği 2005 yapımı sinema uyarlamasının afişi

Austen’ın tanımladığı gibi toplumun işleyiş biçimi, en uygun olanın hayatta kalmasına benzer. Zirveye ulaşmak için, evliliği manipüle etmek de dahil olmak üzere, oraya ulaşmak için elinden gelen her şey yapılmalıdır. Romanda aile ve evlilik, sosyal yönetimde ve ekonomik düzenlemelerde çok daha kamusal ve merkezi bir konuma sahiptir. Austen’ın romanındaki topluluk üyeleri, özellikle de Bayan Bennet, akranları arasında saygın bir statü kazanmak için kızlarını zengin erkeklerle evlendirmek dahil her şeyi yapabilecek potansiyele sahip bir karakter olarak yansıtılır. 

Bu nedenle evlilik, sosyal merdivenin zirvesine çıkmanın bir yolu haline gelir. Sosyal düzenin önemine yapılan bu odaklanma, aşk fikrini ve kimi seveceğini önemli ölçüde etkiler. Bireyleri, bir ilişkide gerçekten önemli olanın toplumsal kazanımlar olduğunu düşünmeye yönlendirir.

1813’teki ilk başarısından bu yana Gurur ve Önyargı, İngiliz dilindeki en popüler romanlardan biri olmaya devam etmektedir. Jane Austen bu parlak eserini “Kendi sevgili çocuğu” ve hayat dolu kahramanı Elizabeth Bennet‘ı “baskı ürününde şimdiye kadar ortaya çıkmış en hoş canlı.” olarak nitelendirmiştir. İnatçı Elizabeth ile gururlu sevgilisi Bay Darcy arasındaki romantik çatışma, uygar bir fikir tartışmasının muhteşem bir somutlamasıdır. 

Jane Austen’in parlak zekası, karakterleri flört ve entrikadan oluşan hassas bir hikayenin güzide kahramanları olarak bizlere sunar.

Gurur ve Önyargı Alıntıları

“Gurur ve kibir farklı şeyler, ama sık sık aynı anlamda kullanılıyorlar. İnsan kibirli olmadan gururlu olabilir. Gurur daha çok kendimizle ilgili görüşümüze bağlıdır, kibir ise bizim hakkımızda başkalarına ne düşündürtmek istediğimize.”

Gurur ve Önyargı‘nın başlangıcında, hem Elizabeth hem de Darcy, gurur ve kibrin çok üzerinde bir karaktere sahip olduklarına inanırlar. Bu kültürel normların dışında var olabileceklerini düşünürler, ancak nihayetinde daha büyük bir toplum bağlamında var olduklarını kabul etmeye zorlanırlar. Başkalarına karşı sorumlulukları vardır ve bir dereceye kadar ailelerinin ve arkadaşlarının kendilerini nasıl algıladıklarını düşünmelidirler. 

“Yapmacık bir tevazudan daha aldatıcı bir şey yoktur. Bu, dolaylı yönden böbürlenmenin ta kendisidir.”

Kitap boyunca hissettiğimiz bu duygu aslında gerçek hayatta çok sık karşılaştığımız durumların bir analizi. “Fazla tevazu kibirdendir.” cümlesi ile dilimize pelesenk olmuş bu durum, her şeyin dengeli olması gerektiğini de düşündürür bize. Tevazu bir kuş ise eğer bir kanadı kibir bir kanadı da bencilliktir. Önemli olan ikisi arasındaki dengeyi kurabilmek.

“Sen bana, gerçekten sevilmeye değer bir kadının sevgisini kazanabilmek için daha başka erdemlere sahip olmam gerektiğini öğrettin.”

Bu cümlede “sevilmeye değer bir kadın” vurgusunun ötesine bakmak gerekirse, seven ile sevilen arasında binlerce yıldır kurulmaya çalışan hiyerarşiye karşı çıkıyor Mr. Darcy… 

Öznelerden bağımsız olarak sevgi, temelinde yatan fedakarlık duygusu ile birlikte gelişir. Jane Austen’in toplumsal eleştirisinin de bir yansımasıdır bu ifade. Zenginlikten, yaştan, statüden bağımsız olarak var olan sevgi ve aşk, nedensellikten uzak diyarların rüyasıdır.

Gurur ve Önyargı Genel Değerlendirme

Gurur ve Önyargı, Jane Austen‘ın bir romanıdır. 1796-1797 yılları arasında yazılmış ve orijinal başlığı ‘İlk İzlenimlerdir.” 1813’e kadar yayımlanmamıştır. Büyük olasılıkla yazarın bir kadın olması bunda etkilidir. 

Yazarın 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında İngiltere’deki kadınlar ve toplum hakkında söyleyecek çok şeyi vardır ve muhtemelen eserin bu kadar yaygın olmasının nedeni de budur.

Kitabın konusu, anneleri kızlarının evlendiğini görmekten başka hiçbir şey istemeyen beş Bennet kız kardeşi ile ilgilidir. Roman, Charles Bingley adında genç ve varlıklı bir beyefendinin yakınlara taşındığı haberiyle başlar. Bay Bingley, Bennet kardeşlerin en büyüğü olan Jane’den hemen etkilenirken, yakın arkadaşı Bay Darcy, hepsinin katıldığı bir baloda gururlu ve züppe görünerek daha az olumlu bir ilk izlenim bırakarak, diğer kız kardeşlerden farklı olan Elizabeth’in ilgisini çeker.

Jane Austen Kitapları

Jane Austen, yaşadığı döneme dair yaptığı toplumsal analizler, sarkastik yaklaşımlar ve karakter analizleri ile Dünya Klasikleri listesine birçok eseri ile dahil olmuştur.

  • Gurur ve Önyargı
  • Emma
  • Akıl ve Tutku
  • İkna
  • Northanger Manastırı
  • Mansfield Park
  • Evlilik
  • Hayata Geç Kalma
  • Leydi Susan
  • Watson Ailesi
  • Aşk ve Arkadaşlık

Kaynaklar

https://filmloverss.com/jane-austen-romanlari

https://www.kitapyurdu.com/kitap/gurur-ve

https://www.martidergisi.com/okurun-gozunden

https://mozartcultures.com/toplumsal

Gurur Önyargı İncelemesi
  • Anlatı
  • Kurgu
  • Biçem
  • Atmofer
4.5

Kısaca Görüşüm

Gurur ve Önyargı, zengin bir şekilde çizilmiş karakterlere sahip nefis bir komik hikaye ve heyecan verici şekilde dolambaçlı bir aşk hikayesi olarak nitelendirilebilir.

Yorum Yaz