Şermin Yaşar’ın Dedemin Bakkalı kitabının incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.
İçerik Özeti
İçerikte, Şermin Yaşar Dedemin Bakkalı adlı yapıtın özeti ve incelemesi bulunmaktadır. Bunun yanında Şermin Yaşar kimdir? sorusunu yanıtlamaya çalıştık ve Şermin Yaşar kitaplarına da ayrıca yer verdik.
Kitap Hakkında Bilgiler
Çizer: Mert Tugen
Yayın Tarihi: 01.05.2018
ISBN: 9786058422841
Dil: Türkçe
Sayfa Sayısı: 200
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 13.5 x 21 cm
Diğer Özellik: Fleksi Kapak
Sosyal Medya’da açtığı hesaplarla ünlenen ve çocuk kitabı yazan birçok yazar var. Bunlar arasında alana ilişkin akademik bilgiye sahip özenli içerik üretenler de var yalnızca kendi annelik deneyiminden ve dünya görüşünden hareketle insanlara ebeveynlik tavsiyeleri veren de. Bir itirazımız yok. Yeni dünya düzeninde deneyimlerinizi aktarmak için mutlaka bir okul bitirmenize gerek yok. Kimi insanların okulla bağlarını kopararak daha yetkin bireylere dönüştüğü de bilinen bir gerçek. Ancak söz konusu çocuk olunca bilimsel bilgiye de kulaklarınızı tıkamamanız ve özenli davranmanız gerekiyor.
Söz gelimi Akademisyen Anne adındaki Instagram hesabını kuran Doç. Dr. Saniye Bencik KANGAL’ın 1 milyonu aşan takipçisi var. Alanında yetkin bir kadın tarafından yönetiliyor ve değerli önerilerde bulunuyor. Bağırmayan Anneler hesabı ise psikoloji alanında yüksek lisans yapan biri tarafından yönetiliyor. Bu hesaplar nitelikli ve bilimsel bilgiye dayalı paylaşımlar yapan hesaplar olarak göze çarpıyor.
Ancak bunların yanında çocuklara dini bilgilerin nasıl verilebileceğine ilişkin öğütler içeren sayfalardan tutun da yalnızca ebeveynlik önerileri paylaşan hesaplara kadar birçok sosyal medya hesabı var. İyi ve kötü bir çok örnek var yani.
İleride kim olduğuna ilişkin detaylı bir açıklama da yazacağımız Şermin Yaşar da ilk olarak bir sosyal medya hesabıyla çıktı insanların karşısına. Başlangıçta anneler için çocuklarıyla oynayabilecekleri oyun önerilerinde bulunan hesabı zamanla tavsiyeler veren bir yapıya bürünmüş. Ardından çocuklar için anlatılar yazmaya başlamış ve en çok tanınan kitabı Dedemin Bakkalı adlı yapıtı ortaya çıkarmış.
Dedemin Bakkalı Özet
Dedemin Bakkalı yapıtının özeti şu biçimde: Aynı zamanda ana kahramanımız da olan anlatıcı, çocukluğunda yazları dedesinin bakkalında çıraklık yapmaktadır. Dedemin Bakkalı, kahramanımızın bu bakkalda başına gelen olayları anlattığı birbirine bağlı öykülerden oluşmaktadır. Kahramanımız Çocukların Yetişkinlerle İletişimde Dikkat Etmesi Gereken Hassas Konular adında bir de defter tutmakta ve bakkalda edindiği deneyimlerden hareketle bu deftere maddeler not almaktadır.
Çocuk dünyasına seslenebilmeyi başarmış çok da kötü iletiler barındırmayan okuması eğlenceli bir kitap Dedemin Bakkalı. Hatta ben en çok hangi mesleği seçeceğine karar verirken kullandığı şu tabloya çok gülümsedim:
Şermin Yaşar’ın neşeli bir biçemi var. Biraz Christine Nöstlinger’in Lollipop’una benzettim. Ancak arada büyük farklar var. Çocuk yazınında ana karakter olarak kusursuz çocukların yer almasını istemeyiz. Çünkü metni okuyan çocuk, kusursuz bir çocukla özdeşim kuramaz. Arada hatalar da yapabilen çocukların ana kahraman olması olumlu bir durumdur. Bu Christine Nöstlinger’in Lollipop adlı yapıtında da böyleydi. Şermin Yaşar’da da böyle.
Ancak arada büyük bir sorun var. Şermin Yaşar’ın Dedemin Bakkalı adlı yapıtında çocuk bu hatalarının sonuçlarıyla yüzleşmiyor. Dolayısıyla yaptığı hata kimi zaman şımarık bir biçimde çocuğun yanına kalıyor.
Yanlış anlaşılmasın çocuk yazını yapıtları asla bir ders vermeyi amaçlamazlar ama anlatının neden sonuç örgüsünde çocuk için olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar var. Söz gelimi kahramanımız insanlara yalan yanlış ilaçlar verdikten sonra doktor tarafından uyarılıyor ancak hala doktorun anlattıklarını umursamayıp cebindeki diğer ilaçları teslim etmenin derdinde.
4. 5. ve 6. Sınıf öğrencilerinin okuyabileceği anlatı, yer yer tasarım ilkelerine karşıt bir biçimde gereksiz boşluklarla biçimlenmiş sayfalara sahip olsa da çocuklar için okuması eğlenceli bir kitap. Çocuk yazını anlamında belki çok nitelikli bir yapıt değil ama çocuğa okuma alışkanlığı kazandırması açısından okutulabilecek bir kitap olarak değerlendiriyorum.
Şermin Yaşar Kimdir?
Şermin Yaşar, başlangıçta sosyal medyada ebeveynlere çocuklarıyla oynayabilecekleri oyun önerileri veren Oyuncu Anne adındaki Instagram hesabıyla tanınmış. Takipçi sayısı arttıkça önerileri tavsiyelere dönüşen Şermin Yaşar, Türk Dili Edebiyatı bölümünden mezun olmuş ve bir süre reklam sektöründe çalışmış. Şu an paylaşımlarını Şermin Yaşar Official adındaki hesabından yapıyor.
İkinci evliliğinden üç ay sonra eşini yitiren Şermin Yaşar, yaşamda her şeye rağmen mutlu olunabileceği konusunda güçlü bir görünüm sergiliyor. Şimdilerdeyse çocuklarıyla birlikte mutlu ve huzurlu olduğunu sezdiğimiz bir yaşam sürüyor.
Şermin Yaşar Kitapları
Yetişkinler için de kitaplar kaleme almakta olan Şermin Yaşar, daha çok çocuk kitaplarıyla tanınıyor:
- Başlarım Şimdi Anneliğe
- Oyun Takvimi 2016: Her Güne Bir Oyun
- Oyuncu Anne Çocuğuyla Nitelikli Zaman Geçirmek İsteyen Annelere Rehber Kitap
- Çok Hayal Kuran Çocuk
- Ev Yapımı Sihirli Değnek
- Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler
- Dedemin Bakkalı
- Dedemin Bakkalı Çırak
- Tarihi Hoşça Kal Lokantası
Kaynaklar
Sosyal Medya Yazarlığından Çocuk Kitaplarına
Dedemin Bakkalı İncelemesi
KISACA GÖRÜŞÜM
Yazınsal anlamda çok nitelikli bulmadığım Dedemin Kitabı yapıtı kimi iletileri çocuklara uygun olmasa da çocuğun dünyasından hareketle yazıldığı için çocukların eğlenceli bulduğu, bu nedenle okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla çocuklara okutulabilecek bir yapıt.
Bu kitabın o kadar çok reklamı yapıldı ki, babası oğluma almış, ben de bugün oğlumun kütüphanesini düzenlerken denk gelince okuyayım, çocukluğuma döneyim diye bir hevesle elime aldım. Yarısına kadar gelebildim, patladım sonunda, içim daraldı. Bu nasıl çocuk kitabı böyle ya, yazarı ‘ünlü’ olunca içeriği okunmadan falan mı basılıyor. Başı ve sonundaki yazılanlara bakılırsa kitabın kahramanı yazarın çocukluğu ve açgözlü, hırslı, çok kolay yalan söyleyen, çok bilmiş, haris bir çocuk ama sürekli olarak da mağdur nasıl oluyorsa?! Çevresindeki yetişkinler ona yanlış davranıyor, o da çocukluğundaki tüm yetişkinlerden resmen intikam almak için bu kitabı yazmış ama keşke cesur ve dürüst davranıp bir yetişkin kitabı yazıp her şeyi anlatsaydı, çocukları da kendi davasına alet etmeseydi. Kısaca almayın, okutmayın, kitaptaki böyle bir karakteri de çocuklarınıza örnek aldırmayın. Şaştım kaldım ya.
Hocam zaman ayırıp yazdığınız yorum için teşekkür ederim. Emek işidir çok da keskin olmamak lazım ama ben de ana karakterin yapılandırılmasında sorunlar olduğunu düşünüyorum.